דלקת עיניים בכלבים הוא ביטוי עממי השגור בפי בעלי כלבים, כאשר למעשה הוא מתייחס למגוון מחלות עיניים שקיימות בכלבים. במאמר הזה נתאר חלק קטן מהמקרים שגורמים לדלקת בעין לכלב או בעצם – דלקת בלחמית העין.
לחמית היא הרקמה הלחה המכסה את החלק הקדמי של גלגל העין וקווי העפעפיים. גזעים שיש להם נטייה מולדת לאלרגיות או מחלות עור אוטואימוניות נוטים לפתח יותר דלקות לחמית. גזעים אלה גם צפויים לחלות יותר ב"עין יבשה", שהיא תוצאה של מחלה שבה בע"ח אלרגי לחומרים בסביבה, כמו אבקת פרחים, דבר שבדרך כלל לא יגרום לבעיות בריאות. מלבד זאת, לא נראה שיש למחלה נטייה לגזע מסוים.
דלקת לחמית יכולה לפגוע גם בכלבים וגם בחתולים.
סימפטומים:
מצמוץ או עפעוף עוויתי (מהיר ולא פוסק) של העפעפיים.
אדמומיות של לחמית העין
הפרשות מהעין(ים); יכולות להיות שקופות או להכיל מוקוס ו/או מוגלה.
נפיחות עקב הצטברות נוזלים ברקמת הלחמית המכסה את גלגל העין.
היווצרות שקיק; שקיקים הם הצטברות של רקמה לימפואידית הממוקמת בשטח פני הלחמית של העפעפיים, השקיקים יוצרים מראה מרוצף; רקמה לימפואידית מכילה לימפוציטים, שהם סוג של תאי דם לבנים שמעורבים באלרגיות ומופעלים בתגובה לחומרים מגרים.
גורמים:
חיידקים
חיידקים כגורם ראשוני לדלקת בעין לכלב – לא כמצב שניוני למצבים אחרים, לדוגמה עין יבשה.
דלקת לחמית של ילודים. דלקת עיניים לכלבים בגורים – הצטברות של הפרשות, בד"כ קשורות לזיהום חיידקי או ויראלי; נראית בד"כ לפני הפרדת העפעפיים ופתיחתם.
וירוסים
כלבלבת
הרפס כלבים VH-1
דלקת עיניים לכלבים בתיווך מערכת החיסון:
אלרגיות
דלקת לחמית שקיקית (זקיקית).
דלקת לחמית של תאי פלסמה— דלקת של הרקמות הלחות בעין המאופיינת בנוכחות תאי פלסמה, בעיקר ברועה גרמני.
דלקת לחמית הקשורה למחלה כללית (סיסטמית) של מערכת החיסון שבה מערכת החיסון של הגוף תוקפת את הרקמות של עצמה. כלומר דלקת לחמית שקשורה במחלות אוטואימונית.
סרטן
גידולים – נדיר.
לקויות בעין שנראות כגידול ממאיר, אך הן לא. דלקת של הגבול בין הקרנית (החלק השקוף של העין, ממוקם בקידמת גלגל העין) לבין הסקלרה = טרשית (החלק הלבן של העין) ; מאופיינת בנוכחות נודולים, נפוץ מאוד בגזעי קולי ומעורבי קולי, ובד"כ מופיע כמאסה ורודה.
דלקת עיניים לכלבים משנית למחלות ברקמות הסובבות את העין
חוסר במעטה דמעות נורמלי (עין יבשה).
מחלות של העפעפיים.
מחלות של הריסים.
דלקת בעין לכלב משני לטראומה או סיבות סביבתיות
גוף זר בלחמית של העין.
גירוי מאבק, כימיקלים, או תרופות עיניים.
דלקת עיניים לכלב משנית למחלות עיניים אחרות
כיב קרנית, דלקת קרנית מכוייבת.
דלקת של הלשכה הקידמית.
מחלה של העין, שבה הלחץ בתוך העין עולה; ידועה בשם גלאוקומה.
אבחון דלקת עיניים לכלבים:
הדבר הראשון שנחפש בבדיקה הוא עדות למחלות עיניים אחרות. לדוגמא, המחלה עלולה שלא להיות בלחמית אלא בחלקים אחרים של העין. נבצע בדיקת עיניים מלאה. שיטות שונות של בדיקה יכולות לכלול צביעת פלורסצין, צבע (צביעה מיוחדת בגוון כתום/ירוק) שמתפשט על שטח פני העין ומבליט שריטות, כיבים, וגופים זרים תחת אור חזק. מטרת הבדיקה לשלול כיב קרנית. גופים זרים יכולים גם להיתפס בעפעפיים או בריסים, כך שגם העפעפיים והריסים יבדקו. לעיתים יש לבצע בדיקה לגלאוקומה ע"י קביעת לחץ תוך עיני, וגם חלל האף ייבדק. אם יש הפרשות עיניים מומלץ לבצע תרבית כדי לקבוע מה מכילה ההפרשה. כמו כן יש לבצע ביופסיה של תאי הלחמית לבדיקה מיקרוסקופית. אם ישנה גם תגובה עורית אלרגית, יש לבדוק גם את העור מאחר ואלרגיה יכולה להיות הסיבה.
טיפול דלקת בעין לכלב
ייתכנו סיבות רבות לדלקת בעין לכלב שלנו ומסלול הטיפול יקבע לפי הסיבה. לדוגמא, אם יש זיהום חיידקי, נשתמש במשחה אנטיביוטית וכנראה גם טיפול פומי באנטיביוטיקה. דיאטה מתאימה תבחר אם יש חשד שאלרגיות למזון הן הסיבה. במקרים מסוימים, הסרה כירורגית של גידול היא הטיפול המתאים וייתכן אפילו טיפולי הקרנה וכימותרפיה בהתאם לסוג הגידול. במקרים קשים ביותר, הסרת גלגל העין היא הטיפול הנחוץ.
אם ישנה דלקת, תרופות מרשם יבחרו לפי הסיבה על ידי הווטרינר בלבד. במקרה של דלקת לחמית ביילודים, הווטרינר ינסה לפתוח את העפעפיים בזהירות רבה, ינקז את ההפרשות ויטפל בעיניים באנטיביוטיקה מקומית.
מחייה וניהול דלקת בעין לכלב
אם הסיבה היא אלרגיה, תצטרך למנוע מגע עם הגורם שאליו מגיבה חיית המחמד שלך. כדי להוריד את הסיכון להפצת גורם זיהומי, נסה לא לחשוף את חיית המחמד שלך לבע"ח חולים, בעיקר בכל מה שקשור לוירוס הכלבלבת ודאג לחסן את כלבך.
אם הווטרינר שלך מאבחן רקע אלרגיה למזון, תצטרך להתמיד בהמלצות התזונתיות שתקבל ממנו. ייתכן שתצטרך לבצע תוכנית קפדנית כדי לקבוע איזה מזונות, אם בכלל, גורמים לגירוי.
אם ישנה כמות גדולה של הפרשות, נקה בזהירות אך ביסודיות את העיניים לפני כל טיפול מקומי. אם נרשם לכלבך גם טיפות וגם משחה לטיפול תוך עייני, יש לתת את הטיפות לפני המשחה. אם מספר סוגי טיפות נרשמו לכלבך, יש להמתין מספר דקות בין מתן סוג אחד לאחר. זכור, רוב טיפות ומשחות העיניים יש לשמור בקירור ולזרוק חודש לאחר פתיחת האריזה. אם המצב מחמיר וברור שאין תגובה מספקת לטיפול וייתכן ואפילו מופיעות תגובות חריגות לטיפול, צור קשר מיידי עם הווטרינר להתייעצות. קולר אליזבטי יכול מאוד לעזור להליך ההחלמה כי הוא מונע מבע"ח לגרד או לשפשף את העיניים.