מחלת פרקים ניוונית היא הפרעה המאופיינת בהרס של סחוס המפרקים, טרשת (הסתיידות) של העצם התת-סחוסית וייצור אוסטאופיטים (בליטות הנוצרות מצמיחה אנורמאלית של העצם), דלקת של נוזל המפרק ודליפה של נוזל המפרק.
מחלות פרקים ראשוניות מיוחסות לתהליכים ניוונים פנימיים של סחוס המפרק.
האנטומיה של המפרק תראה תקינה ולא נראה סיבה למצב. מחלות פרקים שניוניות נוצרות מנזק או עיוות של שטח פני המפרק. הסיבות למחלת פרקים יכולות להיות קשורות לעומס לא תקין על סחוס מפרק בריא או שיש עומס תקין על סחוס מפרק לא בריא. סיבה נוספת היא מצב שבו העומס על המפרק תקין וסחוס המפרק בריא אבל העצם התת סחוסית שתומכת במפרק לא תקינה. התוצאה תהיה ירידה בטווח התנועה של המפרק, כאב בעיקר לאחר פעילות, ניוון שרירים בגלל חוסר שימוש בגפה, צליעה, נפיחות וחום במפרק.
כדי לאבחן מחלת פרקים יש צורך בבדיקה גופנית מלאה.
בחלק מהמקרים גם צילומי רנטגן ולעיתים דגימת נוזל מפרק ובדיקת דם. הטיפול, מטרתו להפחית את הכאב, למנוע או להאט את המשך התהליך הניווני, לשקם את הפעילות לקרוב לנורמאלי במידת האפשר.
הפחתת העומס על המפרק היא חשובה ביותר, חשוב לדאוג למשקל גוף תקין ולטפל בבעיית עודף משקל אם קיים, להגביל פעילות גופנית למידה נסבלת, רצוי לעודד פעילות גופנית שאינה מצריכה את נשיאת משקל הגוף כמו שחיה, כדי לשמור על טווח תנועת המפרק וכוח השרירים.
כדי למנוע כאב אקוטי אפשר להשתמש בתרופות אנטי דלקתיות. מניעת כאב במצבים כרונים, מומלץ להשתמש בתוספים תזונתיים המכילים גלוקוזאמין וכונדרואיטין או להזין את חיית המחמד בדיאטה רפואית המכילה בתוכה גלוקוזאמין וכונדרואיטין.
במצבים מיוחדים יהיה צורך בהליך ניתוחי של החלפת מפרק או הסרה ואיחוי של המפרק.